Psycholoog vertelt over verzwaringsdekens en hun werking

Neuropsycholoog Jolanda Snel over Verzwaringsdekens

Psycholoog Jolanda Snel heeft een mooi artikel geschreven in het Brabants Dagblad. We delen dit graag, het is vanuit een ander perspectief is geschreven dan dat van ons en we denken dat het waardevolle informatie kan zijn voor mensen die meer willen weten over verzwaringsdekens. Veel plezier met lezen.

Voel je je onrustig, overprikkeld of ervaar je veel stress? Een verzwaringsdeken kan uitkomst bieden. Psycholoog Jolanda Snel schrijft ze in haar praktijk graag voor.

Zware deken voor een licht hoofd: zo kom je tot rust

In de praktijk van neuropsycholoog Jolanda Snel komen regelmatig mensen die last hebben van te veel prikkels. Ze schrijft dan graag een verzwaringsdeken voor, omdat die met ‘diepedrukstimulatie’ ervoor zorgt dat je je net een ingebakerde baby voelt: geborgen en veilig. De geluks- en slaaphormonen worden gestimuleerd en het stresshormoon neemt af.

Snel: ,,In de ouderenzorg zie je dat mensen met dementie, bij wie de prikkelverwerking soms in de war is, zelf prikkels opzoeken. Ze spannen hun spieren aan zodat er druk ontstaat, maar het gevolg is dat ze gespannen in bed liggen en niet goed kunnen slapen. Een verzwaringsdeken geeft balans. Je ziet ze ontspannen als je zo’n deken over ze heen legt.’’

Verzwaringsdeken voor mensen met autisme

Balans en motoriek

Het belangrijkste effect van een verzwaringsdeken is kalmeren. Zo kan het volgens Snel mensen helpen met een stress-, angst- of slaapstoornis, ontwikkelingsstoornis zoals adhd, het syndroom van Asperger of autisme. Snel spreekt van ‘neurodiversiteit’ en specialiseerde zich in het functioneren van hersenen die anders werken dan gemiddeld. ,,Kleine kinderen of mensen met autisme zie je weleens op de grond liggen of tegen iets hards aanleunen. Ze zijn op zoek naar diepe druk om tot rust te komen.’’

Jolanda onder een verzwaringsdeken

Jolanda Snel onder haar verzwaringsdeken. © Foto: Erik van 't Woud

Een verzwaringsdeken helpt om letterlijk beter in je vel te zitten. Dat heeft te maken met het proprioceptie-zintuig, legt Snel uit. ,,Dat zorgt ervoor dat je besef hebt van waar je lijf uithangt en het regelt kracht en druk van het lichaam. Het zintuig is van belang voor je balans en motoriek.’’ Wanneer dit in de war is, voel je je als de dronkaard die zijn neus niet meer kan aanraken.

Plastic balletjes

Voor de massa in een verzwaringsdeken worden microparels van plastic of glas gebruikt, die zorgen voor het gewicht. Een verzwaringsdeken kun je er op elk moment van de dag bij pakken. Snel: ,,Stel: je komt uit je werk, je hoofd zit helemaal vol en je wilt even bijkomen, dan kun je het op de bank gebruiken. Het kan ook zijn, en dat zullen veel mensen herkennen, dat je ’s avonds in je bed gaat liggen, de lamp uitdoet en je hoofd aangaat.’’

In principe kun je de deken zowel liggend als zittend gebruiken, maar het effect van stimulatie werkt beter in liggende positie. ,,Als je op je rug ligt, met je hoofd naar achteren, komt je evenwichtssysteem tot rust.’’

Ella Health

Ella Health is sinds 2018 bezig met de ontwikkeling van duurzame producten voor een beter fysiek welzijn. Door onze continue productontwikkeling bieden we onze klanten zit- en lig gemak voor een scherpe prijs. Bekijk hieronder de verzwaringsdekens die Ella Health heeft ontwikkeld.

Twijfel je nog steeds? Je mag de deken 30 dagen vrijblijvend gebruiken. Mocht het niks zijn kun je de deken altijd terug sturen. Onze ervaring leert dat dat dus niet veel gebeurd.

Terug naar blog