Er is een kindje op komst, gefeliciteerd! Je gaat vast een spannende, maar leuke periode tegemoet. Helaas zullen ook de nodige pijntjes en ongemakken om de hoek komen kijken. Zou het niet fijn zijn om af en toe een steuntje in je rug te krijgen? Lees verder en ontdek hoe een zwangerschapskussen jou meer comfort kan bieden.
Wat is een zwangerschapskussen?
Zwangerschapskussens zijn speciaal ontwikkeld om jouw zwangerschap zo comfortabel mogelijk te maken. Wanneer je buik alsmaar groter wordt zal je merken dat je beperkt gaat worden in je bewegingsvrijheid. Dit kan het een stuk moeilijker maken om in slaap te vallen, comfortabel aan de eettafel te zitten of zelfs op de bank te zitten.
Een zwangerschapskussen ondersteunt je rug en buik. Zit jij in de laatste maanden van je zwangerschap? Dan kan het goed zijn dat je steeds meer last van je buik en/of rug krijgt. In dit geval is een zwangerschapskussen uitermate geschikt voor jou!
Wist je dat 1 op de 10 vrouwen last heeft van blijvende rugpijn na de bevalling?
Benieuwd naar meer veelvoorkomende zwangerschapsklachten? Bekijk
9x De Meest Voorkomende Zwangerschapsklachten!
Hoe werkt een zwangerschapskussen?
Extra steun? Klinkt fantastisch! Maar hoe werkt een zwangerschapskussen precies? Over het algemeen heeft een zwangerschapskussen drie verschillende gebruiksmogelijkheden:
Voor een betere nachtrust
Elke nacht draai en woel je flink door je bed. Niet zo gek ook, specialisten geloven namelijk dat beweging een belangrijk onderdeel van onze nachtrust is. Het stimuleert de bloedcirculatie en zorgt voor soepele gewrichten. Door niet te bewegen wordt je de volgende ochtend stijf en niet uitgerust wakker.
Dit vormt nogal een uitdaging als je zwanger bent. Elke zwangerschap is anders, maar sommige vrouwen voelen een stekende pijn wanneer ze draaien. Een zwangerschapskussen zorgt ervoor dat je lichaam langer in een comfortabele positie kan blijven liggen. Dat komt door de extra steun die je lichaam krijgt door de bijzondere vorm van de kussens.
Het zal er dus niet voor zorgen dat je alsnog aan je nachtelijke beweging komt. Maar zorgt dat je langer in dezelfde positie kunt blijven liggen, zonder last te krijgen van stijve gewrichten of een pijnlijke rug.
Lees nu onze
beste slaaptips voor een betere nachtrust!
De juiste steun voor rug en buik
Je lichaam krijgt aardig wat te verduren tijdens de zwangerschap. Vooral je rug en buik zullen je een zware periode tegemoet gaan. Maandenlang al dat extra gewicht, dat ga je wel voelen. Je rug draagt het grootste gedeelte van dit gewicht en heeft daardoor af en toe wat meer behoefte aan ontspanning.
Zwangerschapskussens hebben vaak een unieke vorm (daar later meer over). Deze vorm zorgt ervoor dat je het kussen lekker om je heen kan wikkelen, of precies op de pijnlijke plek in je rug te leggen om zo optimale ondersteuning te krijgen.
Zwangerschapskussen als voedingskussen gebruiken
Een veelgestelde vraag aan onze klantenservice luidt als volgt: Zijn jullie zwangerschapskussens ook geschikt als voedingskussens? Ons antwoord; Ja! Door ons zwangerschapskussen op schoot te leggen kun je het ook als voedingskussen gebruiken.
Wat bedoelen we precies met voedingskussen? De naam spreekt al een beetje voor zich. Het helpt je met het ondersteunen van je kleintje tijdens de (borst)voeding. Het kussen zorgt ervoor dat je kind op precies de goede hoogte ligt voor zijn of haar voedingsmoment. Zo hoef je jouw kindje zelf niet met je armen te ondersteunen terwijl je voeding geeft.
Welke vorm zwangerschapskussen moet ik kiezen?
Zwangerschaps- en voedingskussens zijn in allerlei soorten en maten beschikbaar. Maar hoe weet je nou welke het meest geschikt voor jou zal zijn? In de volgende alinea’s bespreken we de voor- en nadelen van de verschillende vormen zwangerschapskussens:
C-vorm zwangerschapskussen
Het C-vormig zwangerschap kussen is super flexibel. Je kan het op verschillende manieren heerlijk om je heen slaan en in principe kun je het kussen gebruiken op elke denkbare wijze.
De C-vorm zwangerschapskussen is bedoeld om rug en buik te ondersteunen. Dit kun je het beste doen door één kant van het kussen tussen je benen te klemmen, terwijl je hoofd op de andere kant van het kussen rust. Door het kussen onder je buik te leggen ondersteun je deze. Hoewel het kussen niet volledig tegen je rug aan ligt wordt deze ook ondersteund door de vorm van het kussen!
Een C-vorm kussen kan ook als voedingskussen gebruikt worden. Je kunt het kussen simpelweg om je heen slaan, de zijkanten op je schoot leggen je baby hierop laten liggen. Zo ligt je baby precies op de goede hoogte voor jullie voedingsmoment.
U-vorm zwangerschapskussen
Het U-kussen zorgt voor de perfecte ondersteuning in rug en buik. Het ondersteund het gehele lichaam vanaf de hals tot aan de heupen. Het U-vormige kussen kun je op twee manieren gebruiken. Je kan hem tussen je benen klemmen door de dichte kant beneden te positioneren of je kan de dichte kan boven positioneren en deze als hoofdkussen gebruiken.
Op beide manieren heb je de twee “streepjes” van de U bij je rug en buik liggen. Je buik leg je op een zijde van het kussen terwijl je met rug tegen de andere zijde aan kunt liggen. Zo genieten buik en rug van maximaal comfort.
Ook het U-vormige zwangerschapskussen kan gebruikt worden als voedingskussen.
Wigkussen
Een wigkussen zorgt in tegenstelling tot de andere vormen alleen voor ondersteuning van de buik. De bedoeling van het wigkussen is om het onder je buik te steken zodat deze ten alle tijden ondersteund in bed ligt. Het nadeel van een wigkussen is dat het niet gebruikt kan worden als voedingskussen en het geen ondersteuning voor je rug biedt. Dat is jammer, deze krijgt namelijk heel wat te verduren.
Wat is nog meer belangrijk vóór mijn aankoop?
Jij wil natuurlijk goed voorbereid je zwangerschap in gaan. Je hebt geluk. We delen hier nog even de laatste dingen waar je rekening mee moet houden als jij een zwangerschapskussen wil kopen.
Hoes zwangerschapskussen
Je kan het zwangerschapskussen zelf niet makkelijk uitwassen. Daarom is het handig om een wasbare
hoes mee te bestellen bij je zwangerschapskussen. Zo blijft je kussen lang mooi en fris bij veelvuldig gebruik. Zeker wanneer je jouw zwangerschapskussen ook als voedingskussen gaat gebruik. Vieze vlekken in jouw niet-wasbare kussen is natuurlijk eeuwig zonde!
Welk materiaal is het meest geschikt?
Het doel van een zwangerschapskussen is het bieden van maximale comfort. Met dat in ons achterhoofd is het belangrijk om te kijken naar het materiaal waarvan je kussen gemaakt is.
Ella Health biedt jou de optie om te kiezen tussen Katoen of Minky.
Minky is een lekker zachte, fleece stof die in veel babypakjes, omslagdoeken en andere baby-accessoires wordt gebruikt. Het heeft een hoge mate van draagcomfort. Minky is echter synthetisch materiaal. Iets wat sommige mensen zien als ‘van minder kwaliteit’. Synthetisch materiaal is echter niet per definitie minder goed dan natuurlijk materiaal. Minky is lekker warm. Het is daarom vooral geschikt in de winter óf voor koukleumen.
Twijfel je over Minky? Dan is katoen altijd een veilige keuze. Dit natuurlijke materiaal komt voor in de meeste lakens, dekens en kussenslopen. De kans op een allergische reactie is hierdoor klein.
Tot slot
Is een zwangerschapskussen wat voor jou? Neem dan snel een kijkje in ons
assortiment. Ella Health is al sinds 2018 bezig met het verbeteren van zit- en ligcomfort in Nederland. Dit doen we door duurzame producten te ontwikkelen die ons fysiek welzijn dagelijks verbeterd!
Heb jij veel last van je onderrug tijdens je zwangerschap? Een
zitbal kan je helpen een betere houding aan te nemen, waardoor je minder last zult hebben van een stijve ruggenwervel. Lees het artikel en ontdek
de voordelen van een zitbal tijdens je zwangerschap.
Heb jij al ervaring met een zwangerschapskussen en heb je nog tips of toevoegingen aan deze blogs? Laat het ons weten door een reactie te plaatsen👇