Dit is een instelbaar hoofdkussen dat je op maat kan vullen, haal zoveel memory foam vlokken eruit als je wil totdat het de perfecte hoogte heeft voor jou

Waar moet een goed hoofdkussen aan voldoen?

Er zijn ontzettend veel hoofdkussens te koop. In letterlijk alle soorten, maten, kleuren vormen, stoffen en vulling zijn ze beschikbaar. Is het ene kussen nou echt beter dan het ander? Een kussen is een kussen. Fout! Heb jij wel eens in een hotel geslapen met een véél te hard of zacht kussen? Dan weet je precies waar we op doelen. Met een goed hoofdkussen voorkom je nek- schouder- en rugklachten. Maar… Wat maakt nou een goed hoofdkussen? In deze blog vertellen we je precies waar je op moet letten bij het kopen van een hoofdkussen.

Wat zijn de beste hoofdkussens?

Tja… Een antwoord op deze vraag en je zou klaar zijn met lezen. Natuurlijk kunnen we je heel simpel vertellen dat de orthopedische hoofdkussens van Ella Health de allerbeste zijn. En hoewel we zeker niet bang zijn om positief over onze kussens te praten ligt het allemaal net wat genuanceerder. Wat namelijk belangrijker is; Welk hoofdkussen is het meest geschikt voor jou? Ieder lichaam is namelijk anders. Ben jij op zoek naar het beste hoofdkussen? Ga dan op zoek naar een kussen dat het best bij jouw lichaam past. Hou hierbij rekening met:
  • Je slaaphouding;
  • De breedte van je schouders;
  • Hoe hard of zacht jouw matras is;
  • Je lichamelijke kenmerken zoals transpiratie en allergieën;
  • Je voorkeur voor de vormbaarheid van je kussen.

De invloed van je slaaphouding op je kussen

Een goed hoofdkussen zorgt ervoor dat je rug een rechte lijn vormt met je ruggengraat*. Wanneer je op je zij slaapt is deze lijn anders dan wanneer je op je rug of buik slaapt. Dit betekent dat je rekening moet houden met je favoriete slaaphouding tijdens je keuze voor een hoofdkussen. Hoe slaap jij meestal? Het orthopedische hoofdkussen is ergonomisch gevormd naar de lijnen van je lichaam Hoofdkussens voor zijslapers: Slaap jij meestal op je zij? Let er dan op dat je schouders tegen het kussen aan liggen en dus niet op je kussen. Wanneer je schouders op je kussen liggen maakt je nek een onnatuurlijke kromming waardoor je nekklachten kunt ontwikkelen. Hoofdkussens voor rugslapers: Ben jij een rugslaper? Kies dan voor een kussen wat hoger is in de nek ten opzichte van het achterhoofd. Je achterhoofd steekt namelijk meer uit dan je nek. Wanneer je kiest voor een kussen wat te dik is bij het achterhoofd, zul je merken dat je hoofd te ver naar voren buigt en je nek licht gebogen blijft. Dit is niet goed! Hoofdkussens voor buikslapers: Niet veel mensen zijn buikslapers. Het is namelijk ook een beetje een onnatuurlijke positie. Je ademhaling wordt belemmerd door op je buik te slapen en daarnaast zorgen dikke hoofdkussens er vaak voor dat buikslapers nekklachten ontwikkelen. Ben jij een buikslaper? Maak je geen zorgen, we gaan je niet vragen je favoriete slaaphouding op te geven. Als je een buikslaper bent kun je het beste kiezen voor een dun kussen. *Wist je dat: De orthopedische hoofdkussens van Ella Health geschikt zijn voor zowel rug- als zijslapers? Onze kussens hebben een hoge en een lage kant, waardoor je hem kunt draaien en zo de beste houding voor jezelf kunt vinden. Het kussen is ook geschikt voor buikslapers, maar hier niet speciaal voor ontworpen.

Brede schouders

Heb jij brede schouders? Dan is de afstand tussen je hoofd en het matras groter. In dit geval raden we je aan om te kiezen voor een dikker kussen. Vaak wordt dit alleen aangeraden voor zijslapers. Slaap je voornamelijk op je zij dan heb je hier inderdaad het meeste profijt van. Veel rug- en buikslapers draaien echter ook vaak op op hun zij tijdens het slapen. Twijfel je of je voor een dikker kussen moet kiezen? Kies voor een kussen gevuld met traagschuim of eentje waar je de vulling uit kunt verwijderen.

Hoe stevig moet mijn matras zijn?

Hoe stevig je matras is heeft ook invloed op de keuze van je kussen. Test de stevigheid van je matras door er zonder kussen op te liggen. Een zacht matras vraagt om een dunner kussen dan een hard matras. Dat komt omdat je in een zacht matras dieper wegzakt waardoor de afstand tussen je hoofd en het matras kleiner is. Bij deze Matrassenvergelijker van de consumentenbond kun je matrassen filteren op hun hardheid.

De vulling van je hoofdkussen

De meeste kussens zijn gevuld met een van de volgende materialen:
  • Dons en veren
  • Synthetisch materiaal
  • Memory foam of traagschuim
Dons en veren
  • Makkelijk te vormen vulling
  • Gevoelig voor huisstofmijt
Synthetisch materiaal
  • Beschikbaar in talloze vormen, maten en prijsklassen
  • Makkelijk te wassen
  • Minder goed vormbaar
Memory foam/traagschuim
  • Vormt zich naar de houding van jouw lichaam
  • Geschikt voor zowel buik- rug- en zijslapers
  • Nemen geen stof op, ideaal bij een stofallergie zoals huisstofmijt

Tips voor het kopen van je hoofdkussen

We hopen dat je nu een beetje een idee hebt van waar je op moet letten bij een goed hoofdkussen. Voordat jij een prachtig hoofdkussen van Ella Health (of ergens anders) koopt willen we jou nog een aantal extra tips meegeven voor je overgaat tot je aankoop. Lees je nog even mee?
  • Probeer je kussen eerst uit!
Koop je een kussen in de winkel? Dan is het vrij makkelijk om even te testen. Maar ook wanneer je een kussen online besteld moet je hem eigenlijk eerst testen. Bestel daarom altijd alleen op websites waar je jouw hoofdkussen nog kunt retourneren als hij niet bevalt.
  • Ben je een warme slaper?
Zorg dat je kussen goed ventileert. Zo heb je geen klam, zweterig kussen.
  • Wassen
Zorg dat jouw kussen een wasbare hoes heeft. Onderzoek heeft aangetoond dat kussens echt een broedplaats zijn voor ziektekiemen!
  • Wanneer vervangen?
Ook wanneer je regelmatig je kussen wast gaan er uiteindelijk bacteriën in je kussen zitten. We raden je daarom aan om elke 3 tot 4 jaar je kussen te vervangen. Op zoek naar meer tips over slaap? Bekijk onze beste slaaptips voor een betere nachtrust!

Over Ella Health

Ella Health is sinds 2018 bezig met de verkoop van producten die zorgen voor een betere zit- of lighouding. Dit doen we door duurzame en vooral betaalbare producten te introduceren. Zodra de term orthopedisch of fysiologisch ergens vermeld staan moeten mensen al vaak diep in de buidel tasten voor een oplossing. En dat is nergens voor nodig! Bekijk ons assortiment en begin vandaag nog aan een nieuwe, gezonde slaaphouding. p.s. heb jij nog de ideale tip voor het kiezen van een hoofdkussen? Laat een reactie achter onder dit artikel?
Terug naar blog