Samen met je partner liggen in bed onder een verzwaringsdeken van Ella, ervaar de rust gevende effecten van een zwaardere deken

Wat is een verzwaringsdeken?

Tijd om even helemaal tot rust te komen. Wanneer heb jij voor het laatst een momentje voor jezelf genomen? Maar dan écht voor jezelf. Geen televisie, geen telefoon, geen andere mensen om je heen. Het wordt alsmaar drukker en drukker in ons leven en ondanks we steeds meer behoefte krijgen aan rust nemen we er steeds minder van. Wat kun je tegenwoordig nog doen om aan je rust te komen? Een verzwaringsdeken kan helpen!

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een deken die (met opzet) is verzwaard met plastic of glazen microparels. Dit wordt gedaan om extra druk uit te oefenen op je lichaam. Deze druk noemen we Diepe Druk Stimulatie (of DDS) en zou ervoor moeten zorgen dat je lichaam zich ontspant op het moment dat je onder je verzwaringsdeken gaat liggen. Laten we eens kijken hoe dit precies werkt. Heerlijk ontspannen op de bank met een verzwaringsdeken

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken maakt dus gebruik van DDS. Maar wat is dit precies? En waar komt dit vandaan?

Geschiedenis

Diepe Druk Stimulatie werd uitgevonden door Dr Temple Grandin. Een hoogleraar aan de Universiteit van Colorado. Temple is een hoogbegaafd persoon met autisme, een bijzondere combinatie. In haar jeugd kon Temple slecht tegen knuffels, iets waar wij als mensen bewezen ontspannen van worden! Een ander mens zou wellicht accepteren dat de voordelen van een goede knuffel aan hem of haar verloren zouden gaan. Temple niet. Op haar 18e ontwikkelde ze de squeeze machine. Een machine die druk op haar uitoefende door twee verschillende platen. Dit is als het ware de geboorte van verzwaring/DDS.

Het effect van Diepe Druk Stimulatie

Wellicht vond je dit een leuk stukje geschiedenis. Maar ik geloof best dat het de nodige vraagtekens oproept. Waarom heeft verzwaring of druk nou een rustgevende werking op ons lichaam? Hiervoor nemen we een kijkje naar ons zenuwstelsel. Ons zenuwstelsel bestaat uit een wisselwerking van 2 tegenovergestelde systemen. Het Sympathische stelsel en het Parasympatische stelsel.

Het Sympathische stelsel

Het sympathische stelsel kun je zien als “vecht of vlucht” gedeelte van je zenuwstelsel. Het wordt aangewakkerd wanneer we ons in situaties bevinden waarin we snel moeten handelen. Sommige zouden dit beschrijven als ons overlevingsmechanisme. Duizenden jaren geleden was het onmisbaar voor ons als mens. Bij de activering van het sympathische stelsel komt er namelijk meer Cortisol vrij. Cortisol wordt ook wel gezien als het stresshormoon. Het houdt ons wakker en alert wanneer het nodig is. Ook zorgt het voor een tijdelijke toename van suiker in je bloed. Deze suiker geeft je extra energie. Enorm handig wanneer je op een mammoet jaagt. Minder handig wanneer je rusteloos in bed ligt.

Het Parasympathische stelsel

Tegenover het sympathische stelsel staat het parasympathische stelsel. Dit is het deel van ons zenuwstelsel dat wordt geactiveerd wanneer we rusten of ons in een vertrouwde omgeving begeven. Het Parasympathische stelsel zorgt voor een tijdelijke verbetering van de spijsvertering. Daarnaast verlaagt je bloedsuikerspiegel en hartslag en haal je rustiger adem.

Waarom de verzwaringsdeken?

Je hebt zojuist geleerd over de werking van verzwaring. Hoe het een positieve invloed kan hebben op je (nacht)rust en bijdraagt aan een positieve state-of-mind. Naast de verzwaringsdeken zijn er ook andere verzwaring-tools die je kunt gebruiken om Diepe Druk Stimulatie te ervaren. Zo heb je bijvoorbeeld:
  • Verzwaringsvesten
  • Verzwaringsknuffels
  • Of verzwarings-matjes
Samen onder een verzwaringsdeken Toch heeft het gebruik van de verzwaringsdeken een aantal voordelen ten opzichte van deze alternatieven. De verzwaringsdeken zorgt er namelijk voor de dat het gewicht evenredig over je lichaam wordt verdeeld. Hierdoor ervaar je het meeste voordeel uit de Diepe Druk Stimulatie. Daarnaast is het gebruik vooral voor volwassenen het gebruik van een deken vele malen praktischer dan de andere alternatieven. Verzwaringsvesten, matjes of knuffels zijn namelijk vooral bedoeld voor kinderen die moeite hebben met stilzitten en concentreren op school. Met naar een verzwaringsknuffel naar je werk gaan roept waarschijnlijk wel wat vraagtekens op bij je collega’s. Bekijk nu de voordelen van een verzwaringsdeken!

Is een verzwaringsdeken iets voor mij?

Om een antwoord op deze vraag te geven zullen we kijken naar de verschillende situaties waarin een verzwaringsdeken je kan helpen. Heb jij of heeft je kind last van de volgende punten. Dan is een verzwaringsdeken het proberen zeker waard.

Een verzwaringsdeken bij slaapproblemen

Is het gebruik van een verzwaringsdeken voor een betere nachtrust ook wetenschappelijk bewezen? Zeker! Een onderzoek van de universiteit van Gothenburg wees uit dat mensen objectief langer slapen met een verzwaringsdeken. Daarnaast gaf deze groep aan zich ook ‘rustiger’ te voelen na het slapen met de verzwaarde deken. Beter slapen? Bekijk de beste slaaptips voor een betere nachtrust!

Een verzwaringsdeken bij ADHD/ADD

Het toepassen van Diepe Druk Stimulatie bij kinderen of volwassenen met ADHD/ADD neemt de laatste jaren enorm toe aan populariteit. Dit is ook de reden dat er steeds meer gadgets en tools op de markt komen die gebruik maken van verzwaring. We spraken eerder al over knuffels, vesten en matjes die naast een deken ook gebruikt kunnen worden voor Diepe Druk Stimulatie. Verzwaring zorgt ook bij kinderen met ADHD/ADD voor een moment van rust. Iets ieder lichaam om vraagt. Voor deze kinderen kan het soms echter lastig zijn de benodigde rust te krijgen. Een verzwaringsdeken helpt kinderen en volwassenen met ADHD/ADD aan deze rust. Een andere reden voor de populariteit van verzwaring is het positieve effect dat het heeft op het concentratievermogen van ADHD’ers.

Een verzwaringsdeken bij autisme

Eerder hebben we je verteld over Dr. Temple Grandin. Met haar squeeze machine ontdekte ze al vroeg de positieve effecten die Diepe Druk Stimulatie op haar hadden. Mensen met autisme hebben vaak last van overprikkeling. Met overprikkeling bedoelen we een een teveel aan prikkels. Denk hierbij aan fel licht of een overvolle supermarkt. Door overprikkeling kan het zijn dat je prikkels niet meer op een juiste manier kunt verwerken. Overprikkeling komt niet alleen voor bij mensen met autisme, maar ook bij Hoog Sensitieve Personen (HSP) of bij mensen die geen speciale aanleg voor overprikkeling hebben. Een verzwaringsdeken helpt bij het bieden van een rustig, prikkelvrij plekje. Het geeft je even een momentje afgesloten van de buitenwereld. Een verzwaringsdeken geeft je in dit geval een beetje een “baarmoeder effect”. De deken omhuld je als het ware als een cocon. Dit geeft gebruikers van een verzwaringsdeken een veilig en geborgen gevoel. Naast dit “baarmoeder effect” wordt ook vaak gezegd dat een verzwaringsdeken voelt als een warme knuffel. Speciaal bedoeld om de gebruiker te kalmeren.

Een verzwaringsdeken bij angst- of paniekaanvallen

Omgaan met angsten en paniekaanvallen is erg lastig. Het gebruik van een verzwaringsdeken kan helpen het gevoel van angst bij de gebruiker te verminderen. De verzwaarde deken geeft namelijk een veilig en geborgen gevoel bij de gebruiker. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de mensen met een geestelijke gezondheidscrisis zich merkbaar rustiger voelen na het gebruik van een verzwaringsdeken.

Waar moet ik op letten bij de koop van een verzwaringsdeken?

Wat jouw reden ook is om een verzwaringsdeken te gebruiken. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van jouw verzwaringsdeken. We zullen deze samen met je doornemen:
  • Het gewicht van je verzwaringsdeken
  • Het materiaal waarvan je deken gemaakt is
  • De vulling van je verzwaringsdeken

Het gewicht van je verzwaringsdeken

Om er zeker van te zijn dat jij optimaal geniet van de Diepe Druk Stimulatie die je verzwaringsdeken verzorgd moet je kiezen voor een deken van het juiste gewicht. Een duimregel voor het gewicht van je verzwaringsdeken is 9 tot 12% van je lichaamsgewicht. Dit verandert echter ook naarmate je deken groter wordt. Het is belangrijk dat de druk per oppervlakte gelijk blijft om optimaal gebruik te maken van Diepe Druk Stimulatie. Om het makkelijk voor je te maken hebben we hieronder schematisch weergegeven welke deken het beste bij jou past: verzwaringsdekens voor volwassenen: Lichaamsgewicht Deken 120x180 cm 45 t/m 60 kg 5 kg 150x200 cm 60 t/m 75 kg 7 kg 75 t/m 100 kg 9 kg 200x220 cm 60 t/m 85 kg 11 kg 75 t/m 100 kg 13 kg Kom je er niet uit? Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Verzwaringsdekens voor kinderen tot 12 jaar Lichaamsgewicht Deken 90x120 cm 19 t/m 24 kg 2,4 kg 100x150 cm 24 t/m 36 kg 3,6 kg

Het materiaal van je verzwaringsdeken

Een beetje een inkopper, maar kijk altijd van welk materiaal een verzwaringsdeken is gemaakt. Zo weet je zeker dat je geen stof koopt waar je allergisch voor bent. De verzwaringsdekens van Ella Health zijn gemaakt van 100% gecertificeerd katoen. Daarnaast zit er milieuvriendelijk polyester in de deken verwerkt om hem nóg comfortabeler te maken! Onze kinderdekens zijn 50% katoen en 50% Minky. Minky is een lekker warme, zachte stof voor in de winter. De deken is draaibaar wat betekent dat je kind zelf kan kiezen of hij onder Minky of katoen wil slapen! Logo en katoen van de verzwaringsdeken van Ella

De vulling van je verzwaringsdeken

Sommige verzwaringsdekens zijn gevuld met kleine plastic balletjes of kralen. Deze kunnen ook voor een allergische reactie bij de gebruiker zorgen. Het is dus belangrijk dat je voor je aankoop ook kijkt naar het materiaal van de vulling. De verzwaringsdekens van Ella Health zijn gevuld met hypoallergene, niet giftige glazen microkorrels. Deze geleiden je lichaamswarmte goed door de deken heen en zorgen niet voor allergische reacties!

Hoezen voor je verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is niet makkelijk te wassen. Daarom verkopen wij losse hoezen bij de verzwaringsdekens. Deze hoes kun je gewoon in de wasmachine stoppen, net zoals je normale dekbedovertrek. Kijk altijd even op het was label voordat je hem wast. De verzwaringsdeken zelf kun je uiteraard ook wassen maar dit is best een werkje en hoeft natuurlijk minder vaak te gebeuren dan de hoes. Voor een uitgebreide beschrijving kun je even kijken op wikiHow. Ze hebben super goed uitgelegd hoe je dit het beste kan doen. De katoenen hoes van de verzwaringsdeken van Ella

Ella Health

Ella Health is sinds 2018 bezig met de ontwikkeling van duurzame producten voor een beter fysiek welzijn. Door onze continue productontwikkeling bieden we onze klanten zit- en lig gemak voor een scherpe prijs. Bekijk hieronder de verzwaringsdekens die Ella Health heeft ontwikkeld. Twijfel je nog steeds? Je mag de deken 30 dagen vrijblijvend gebruiken. Mocht het niks zijn kun je de deken altijd terug sturen. Onze ervaring leert dat dat dus niet veel gebeurd.
Terug naar blog