
Word beter wakker met deze slaaptips!
Share
Verschrikkelijk! ‘S avonds urenlang woelen of een hoofd vol met gedachtes. Pfff… Wat is wakker liggen toch vermoeiend. Gelukkig staat het internet vol met slaaptips. De vraag is echter: Wat zijn nou de beste slaaptips? En wat kun je doen om jouw slaap structureel te verbeteren? In deze blogs delen we onze beste slaaptips voor een betere nachtrust.
Wat veel mensen doen na een nachtje slecht slapen is de volgende dag ‘s avonds eerder naar bed gaan. Of ze proberen juist uit te slapen. Het klinkt natuurlijk logisch, wat extra uurtjes inhalen in je nest. Helaas heeft dit juist een averechts effect. Je verstoord namelijk je eigen ritme!
Je lichaam is gewend aan een bepaald ritme. Sta jij elke dag om 08:00 op? Dan begint je lichaam rond deze tijd met de aanmaak van bepaalde hormonen die ervoor zorgen dat je wakker wordt. Ga je elke avond om 23:00 naar bed? Dan begint je lichaam rond deze tijd met de aanmaak van melatonine waardoor je sneller in slaap valt. Juist door dit ritme aan te houden kom je beter tot rust! Alhoewel een keertje uitslapen op zijn tijd ook heel lekker is :)
Wist je dat de orthopedische hoofdkussens van Ella Health ervoor zorgen dat je automatisch een juiste houding aanneemt in bed? Het kussen vult de ruimte tussen matras en hoofd, de vulling zakt vervolgens zó in dat je wervelkolom een natuurlijke (rechte) positie aan kan nemen. Dit zorgt ervoor dat pijnklachten worden voorkomen.
Naast het voorkomen van fysieke klachten helpt een orthopedisch kussen ook tegen snurken. Door een rechte positie aan te nemen wordt je ademhaling bevordert. Een in elkaar gezakte houding kan ervoor zorgen dat je luchtweg beklemd wordt waardoor je niet op een juiste manier ademhaalt tijdens je slaap. Het binnenkrijgen van voldoende zuurstof tijdens je slaap zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je beter uitgerust wakker wordt!
Benieuwd waar een goed hoofdkussen aan moet voldoen?
Soms wordt de tip gegeven om ‘slaapverwekkende voeding’ te eten. Hiermee wordt vaak gedoeld op melk of bananen omdat ze tryptofaan bevatten. Een stofje waar je slaperig van wordt. Dit is echter een fabeltje. Melk en bananen bevatten wel tryptofaan, het is echter zo weinig dat je er geen effecten van zult merken. Volgens Gezondheidsnet zou je namelijk wel 2 tot 3 liter melk moeten drinken om slaperig te worden!
Probeer nu zelf 30 dagen een verzwaringsdeken van Ella Health. Onze dekens zijn gemaakt van 100% biologisch gecertificeerd katoen voor de overtrek en deken. Daarnaast zijn onze dekens gevuld met hypoallergene, niet giftige micro-glasparels. Dit zorgt ervoor dat je geen allergische reactie zult krijgen.
Benieuwd naar meer info over de verzwaringsdeken? Lees het artikel; Wat is een verzwaringsdeken?
Het belang van een goede nachtrust
Slaap is essentieel in een mensenleven. Net zozeer als eten en bewegen. We hebben onze slaap nodig voor het herstel van ons lichaam en onze geest. Een goede nachtrust zorgt voor:- Een uitgerust gevoel
- Meer energie
- Minder stress (meer weten over het effect van stress op je nachtrust?)
- Een betere stofwisseling
- Minder kans op ziekte
- Een beter humeur
Gevolgen van een slaaptekort
Om te laten zien hoe serieus een slaaptekort is presenteren we hier een hele waslijst aan gevolgen van een slaaptekort:- Een vermoeid gevoel;
- Prikkelbaar. Een snelle wisseling tussen emoties;
- Verminderde focus;
- Hoofdpijn;
- Gebrek aan energie;
- Trage reactiesnelheid;
- Verminderd immuunsysteem;
- Slechter herstel van spieren na het sporten;
- Meer eetlust;
- Verhoogde kans op depressies;
- Meer kans op hart en vaatziekten;
- Een snellere huidveroudering;
- Vergrote kans op Alzheimer en dementie;
- Verhoogd risico op diabetes.
Een gezond ritme
Iedereen heeft wel eens een slechte nacht. Het kan door zoveel dingen veroorzaakt worden. Een enge droom, de stand van de maan, herrie op straat, een huilende baby. Noem het maar op! In zulke gevallen zijn er vaak weinig dingen die je direct aan de situatie kunt doen. Een slechte nachtrust is in zo’n geval onvermijdelijk....
Slaaptips voor een betere nachtrust
Ga aan de slag met deze slaaptips 11 tips voor een betere nachtrust.- Creëer de optimale slaapkamer
- Ben je bewust van je slaapbehoefte
- Beweeg voldoende
- Zorg voor voldoende rust overdag
- Ga voor optimale ondersteuning

- Let op je voeding

- Vermijd bepaalde stoffen
- Maak je klaar voor morgen
- Probeer een verzwaringsdeken

- Beperk schermgebruik
- Probeer eens een slaapdagboek!
- Hoe je hebt geslapen (goed, onrustig, veel wakker gelegen);
- Hoeveel uur slaap je gehad hebt;
- Hoe laat je naar bed ging en hoe laat je opstond;
- Wat je gedaan hebt voordat je naar bed ging;
- Of je slaaptips gebruikt hebt. Zo ja, werkte ze?
- Hoe jij je voelde toen je wakker werd? (uitgeput, een beetje moe of juist volledig uitgerust)